OKRASZONY "RATATUJ"

OKRASZONY "RATATUJ"

Dodano:   /  Zmieniono: 
Ostatnią gwiazdą, która użyczyła głosu w polskiej wersji językowej animacji "Ratatuj", jest telewizyjny kucharz, Karol Okrasa. Jako znawca kulinarnego kunsztu Okrasa wciela się w postać jednego z gości restauracji, w której terminują bohaterowie: Linguini (Cezary Kosiński) i szczurek Remy (Zbigniew Zamachowski). Cieszę się i jednocześnie żałuję. Cieszę się, że zostałem zaproszony i mogłem okrasić kilkoma zdaniami ten fantastyczny projekt. A żałuję, że było to właśnie tylko kilka zdań. Bo to dla mnie bardzo ciekawa przygoda i zupełnie nowe wcielenie. Gość, którego dubbingowałem, był do mnie dość podobny... Przynajmniej z nosa i tuszy. Sama praca jest fascynująca. Wcielanie się w kogoś zupełnie innego, w tę specyficzną atmosferę restauracyjnego gwaru, kiedy samemu jest się zamkniętym w ciemnym pokoju z małą lampką, to nie lada wyzwanie - mówi Karol Okrasa. Przy okazji filmowego debiutu Karol Okrasa przygotował przepis na tytułowe danie. Moim pomysłem na ratatouille jest skórka z cytryny i bazylia zamiast klasycznych ziół charakterystycznych dla Prowansji - tymianku, rozmarynu czy liścia laurowego. Potrawa doprawiona aromatem cytryny jest orzeźwiająca i znacznie lepiej komponuje się z rybami i mięsem. Bazylia, koniecznie świeża, jeszcze bardziej ten aromat podbija. Dodane w niewielkiej ilości masło nadaje potrawie aksamitności i eleganckiej szklistości. W ratatouille warzywa powinny być chrupiące, stąd też dodaję je podsmażone, kiedy pomidory już się rozgotują i częściowo odparują - opowiada Okrasa. A to unikatowy przepis na filmowy, okraszony "Ratatuj": Składniki: 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 cukinia 1 bakłażan 4 pomidory 2 szalotki 1 ząbek czosnku 1 cytryna kilka listków bazylii 1 łyżka masła oliwa Sposób przygotowania: Pomidory parzymy we wrzątku i obieramy ze skóry. Kroimy w kostkę 2/2 cm. Szalotkę, paprykę, bakłażany i cukinię kroimy w kostkę 1,5/1,5 cm. Na odrobinie oliwy przesmażamy (bez koloru) rozgnieciony czosnek i szalotkę, dodajemy pozostałe warzywa. Smażymy około 1 minuty. Wyjmujemy warzywa i do naczynia dodajemy pomidory, dusimy około 5 minut na wolnym ogniu, aż pomidory się rozgotują i odparują. Do pomidorów dodajemy pozostałe warzywa oraz sparzoną i posiekaną skórkę z cytryny. Na koniec dodajemy masło i posiekaną bazylię. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Bon appétit! Zdobywca Oscara, reżyser Brad Bird oraz twórcy fantastycznych historii ze studia Pixar przedstawiają film "Ratatuj" - najbardziej oryginalną komedię jesieni opowiadającą o niewyobrażalnej z pozoru przyjaźni. Jej bohaterami są: szczurek Remy, który ma czelność marzyć o zdobyciu sławy jako szef kuchni w pięciogwiazdkowej francuskiej restauracji oraz chłopak na posyłki o imieniu Linguini. Ta dziwaczna para odkrywa sposób, by rzucić kulinarny Paryż na kolana. W polskiej wersji językowej wystąpią m.in.: Zbigniew Zamachowski, Agnieszka Grochowska, Cezary Kosiński, Tomasz Karolak, Marian Opania i Krzysztof Kowalewski. Film trafi do polskich kin 19 października.